0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Călătorii
  3. Ghidul excursiilor montane
Carte

Ghidul excursiilor montane

Autor(i): Daniel Dieaconu, Iulian Săndulache,
Editura: Universitară
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 189 (14x21 cm)
Preţ: 23,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Această carte a apărut într-o primă variantă în anul 2007, când am apelat la sprijinul profesorului de sport Vasile Răschitor, al învățătorilor Ilie Alexandru și Mihai Panțîru, al inginerului geolog Constantin Andraș (fost profesor de geografie și cabanier pe Ceahlău), al elevilor pe atunci de clasa a VIII-a de la Școala Grințieș, județul Neamț.

Ce-i lega pe susnumiții sprijinitori ai cărții?

Dragostea de munte, fără îndoială. Sunt locuitori ai Carpaților răsăriteni, grupa moldo-transilvană, de la poalele Ceahlăului și Grințieșului, munteni care știu să folosească coasa în fâneață și să mâne calul la pădure, la tras bușteni spre tășoane, dar care știu și să se bucure în vârful Ceahlăului la hramul de la „Schimbarea la Față“, care știu să admire, dar să nu rupă, floarea de colț de pe Ocolașul Mic sau bujorii de munte de pe Călimani sau papucul-doamnei de pe Budacul.

Profesorii și învățătorii numiți mai sus de zeci de ani urcă cu elevii pe muntele Ceahlău, pe Rarău, Giumalău, Hășmaș sau Călimani, dar care s-au avântat și spre Retezat, Parâng sau Făgăraș.

Și-au dorit ca cei îndrumați de ei să primească așa numita „cultură a muntelui“, așa cum le-a fost și lor împărtășită de doctorul Gheorghe Iacomi, de moș Cerbu, de Gheorghe Baciu, de Zait și Bulai, Ilie Ciucanel, Dragomir Găină, profesorul Constantin Panțîru sau cabanierul Doruț.

A contat pentru autori și faptul că în anii ’80 la Grințieș a devenit o tradiție pentru elevi să câștige fazele județene și chiar naționale ale concursului PTAP (Pregătirea tineretului pentru apărarea patriei), edițiile de vară și de iarnă, sub conducerea profesorului Răschitor. Elevii erau pregătiți pentru orientare turistică, acordarea primului ajutor, reguli de circulație, instalarea corturilor, traversarea unor terenuri accidentate, mersul pe schiuri (fond și alpin) etc. Lucruri care i-au pregătit și pentru excursiile montane.

Concursuri a căror desființare o considerăm fără rost, căci elevii învățau multe lucruri: să folosească o hartă, o busolă, să aplice un garou, să cunoască semnele de circulație, să schieze, să doarmă în corturi, să folosească o pușcă cu aer comprimat, să arunce cu mingea de oină și încă multe altele.

Prin intermediul Asociației „Pro Grințieș“, în anul 2012, s-a derulat proiectul „Itinerarii spirituale la muntele Ceahlău“, iar în 2014 s-a desfășurat un alt proiect numit „Ranger Junior pe Muntele Ceahlău“ și am considerat necesar să îmbogățim această carte.

Ni s-au alăturat geograful Iulian Săndulache de la Universitatea din București și din nou foștii colaboratori.

A fost mai mult decât utilă această carte în cadrul taberei „Ranger Junior“ din august 2014 de la Cabana Dochia din Ceahlău. Cu sprijinul reprezentanților Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău, tinerii angrenați în proiect au aflat nu doar care este comportamentul propice unei excursii pe un munte, ci și cum trebuie să te porți într-un parc național, unde sunt zone, specii floristice, faunistice sau geologice care trebuie să fie protejate.

Născându-se această carte pe Ceahlău și în jurul Ceahlăului, nu puteam să nu-i alăturăm o componentă dedicată acestui munte și parcului național pe care îl deține: o scurtă descriere, reguli de vizitare, trasee turistice.

De altfel, în cadrul acestui proiect s-a realizat și un ghid de bună practică și o antologie bilingvă (româno-engleza) de legende și considerăm că toate aceste materiale editate sunt complementare.

Cartea noastră este un elogiu pentru munte și oamenii săi, dar și o pledoarie, un îndemn pentru drumeția și expediția montană. Este o carte de buzunar și, de ce nu, o carte de rucsac pentru cei ce urcă pe Ceahlău, dar și pe Retezat, Bihor sau Călimani.

Cuprinsul cărţii: „Ghidul excursiilor montane“